Angle Villa

Unrestrained style meets functional luxury – a home to enjoy.

Site area: 550 m2

Project Year: 2020 – 2021

Location: Madliena, Malta

#villa #residentialdesign #madliena

project floor plan
project floor plan

The design objective for Angle Villa was to create unique and functional spaces on every floor providing a range of destinations for our client who often worked from home and required a retreat that could serve as a multipurpose residential dwelling.

As a semi-detached building located in a quiet area of Madliena, it was the decision to create flared sides that pushed inward that gave the design its contemporary concept. The angles drove the view to the garden and pool area, creating a strong relationship between the exterior and interior design and offering a focal point of serenity and escapism to the user.

Each floor of this house was treated separately, providing functional space for our client to enjoy. The basement level featured a garage, spa including a sauna, indoor pool, wine cellar and a cinema room. Moving upwards at ground floor level, our design focused on space that was aesthetic, open and inviting, especially for entertaining guests. The expanse of the entrance hall fed into an open plan living, kitchen and dining area. The latter pushing outwards with a glass exterior, overlooking the garden and the pool, creating a very private almost retreat like environment for our client and his guests to enjoy.

We catered for 5 en-suite rooms, one on ground level and four on the first floor. The angled exterior helped to maximise the light entering the house, whilst providing shades for lower level. We complimented the brilliant white of the cascading exterior walls, with wooden decking and walls on the lower levels. This paired with the lush green in the garden and the translucence of the glass and mirrored panels in windows made the ambience truly Mediterranean in concept and execution.

The design was finished with a rooftop pool that offered the best view from the entire property. A fitting finish for a home that served as the perfect secret escape from Malta’s bustling cities.

Delivering a high-end luxury build with refined but unconstrained style was our ambition. The final result is a home-owners dream – a clever combination and usage of space within which the homeowner could work, relax, create, entertain and re-energise.

!
!
!
!

Get in touch

Project to discuss?

We’re ready to listen.